Kok aan het koken in kombuis

Kok bij de Koninklijke Marine

 • Niveau 2
 • Volwassenenonderwijs

Kok bij de Koninklijke Marine: wordt dit jouw missie?

Ben jij die aanpakker met zeebenen die zijn hand niet omdraait voor een vijfgangendiner? Vind je het niet erg om lang van huis te zijn of lange dagen te maken, omdat je wat van de wereld wil zien? Ben je ook nog eens creatief, stressbestendig en houd je van een uitdaging? Dan is de opleiding kok bij de Koninklijke Marine écht iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Startdatum

september 2024

Kosten

1.239,- (onder voorbehoud)

Wijze van opleiden

1e jaar bol, 2e jaar bbl

Wat doe je als kok bij de Koninklijke Marine?

Jij zorgt ervoor dat je collega’s aan boord van het schip goed worden verzorgd.

Je werkt in een scheepskeuken (kombuis) in een hecht team aan boord van een marineschip. Als beginnend kok help je de chef-kok bij het bereiden van de dagelijkse maaltijden en zorg je dat de ruimte blinkend schoon is: hygiëne is heel belangrijk. Al snel maak je ook zelfstandig gerechten en kook je uiteindelijk volledige menu’s. Of dit nu een diner is voor de kapitein of het eten voor de crew: jij staat voor kwaliteit. 
Of je werkt in de bakkerij waar jij en je teamgenoten dagelijks voor vers brood en banket zorgen. Je onderhoudt ook de keukenapparatuur en gereedschappen. 

Je controleert magazijnvoorraden en zorgt  dat het eten en drinken wordt verdeeld naar de verschillende eetverblijven en koel- en vriesruimten. 

Wat leer je tijdens de koksopleiding?

 • Mise en place maken (voorbereidende werkzaamheden)
 • Recepten aanpassen
 • Gerechten bereiden met de juiste producten
 • Werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
 • Benodigde producten bestellen, in ontvangst nemen, controleren en opslaan
 • Keukenadministratie
 • Algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap
 • Militaire vorming (algemene scheepstaken zoals aanleggen en onderhouden van het schip).
 • Samenwerken

Je leert te vertrouwen op jezelf, krijgt oog voor je omgeving en ontdekt dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen. Je ervaart wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend zijn. 
Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

Hoe ziet deze opleiding eruit?

Deze koksopleiding op niveau 2 is een echte praktijkopleiding en start als bol-opleiding. 

Eerste schooljaar
In het 1e jaar volg je alle praktijk- en theorielessen kok en de generieke vakken op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Op het Veiligheid & Defensie College volg je het keuzedeel Basis Militair en heb je sportlessen. 

Tweede schooljaar
In leerjaar 2 loop je fulltime stage bij de Koninklijke Marine om praktijkervaring op te doen. Dit doe je op een locatie van Defensie bij de Koninklijke Marine op de wal of schip, maar ook bij Defensie cateraar Paresto. De stage zal voornamelijk in Den Helder plaatsvinden. Tijdens deze stages slaap je ook op een militaire kazerne. In het tweede jaar heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst bij de Koninklijke Marine waarvoor je én naar school gaat én gaat (lerend) werken bij een walinrichting CZSK, Paresto of aan boord van een operationele eenheid.

Stage of werkend leren

Deze opleiding start als bol-variant, je volgt lessen op school en gaat in de laatste periode stagelopen. Het 2e schooljaar gaat verder als bbl-variant en je gaat dan werkend leren. Je gaat gedeeltelijk naar school en gedeeltelijk werk je bij de Koninklijke Marine. 

De Koninklijke Marine is een erkend leerbedrijf. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Je voert er allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en je krijgt er praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je koksopleiding

Na 2 jaar studeer je af als kok en kan je solliciteren bij de Koninklijke Marine. Als je bent goedgekeurd begin je je carrière bij de Koninklijke Marine als Matroos Logistieke Dienst Verzorging. Hiervoor volg je bij de Koninklijke Marine opleidingen, zoals Eerste Maritieme Militaire Vorming en een specifieke vakopleiding als aanvulling op je mbo-opleiding. Dit wordt afgesloten met een stageperiode bij een eenheid van de Koninklijke Marine. In totaal ben je met de opleidingen en stagevaren zo’n 7 maanden bezig. Vervolgens kan je je verder ontwikkelen tot bijvoorbeeld zelfstandig werkend kok.

Vooropleiding en toelatingseisen

 • Je bent bij aanvang van de opleiding (1 september) minimaal 15 jaar en 6 maanden.
 • Je hebt een diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar.

Onderdeel van de selectieprocedure:  

 • Een positief Sport Medisch Advies (SMA) en 
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Halverwege het 1e jaar wordt de procedure om te komen tot een arbeidsovereenkomst gestart, waaronder het aanvragen van een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). Tijdens het 2e jaar kan je de sollicitatieprocedure starten voor een baan als Matroos Logistieke Dienst Verzorging bij de Koninklijke Marine.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten

 • Lesgeld eerste schooljaar 2023-2024 bol-opleiding: € 1.239,-. Dit is alleen van toepassing wanneer je op 1 augustus van dit schooljaar 18 jaar of ouder bent.
 • Lesgeld tweede schooljaar 2024-2025 bbl-opleiding: € 258,- (door de Koninklijke Marine vergoed)
 • Leermiddelen € 300,- (door de Koninklijke Marine vergoed)
 • Uitrusting en kledingpakket (door de Koninklijke Marine vergoed)

Locatie

Het Horeca & Toerisme College heeft een moderne leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. 
In dit gebouw vind je moderne en frisse leskeukens, een nieuw restaurant (Lokaal), een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Alvast een kijkje nemen in het kombuis van een marineschip? Bekijk de filmpjes of kijk op werkenbijdefensie.nl.