Schoonmaker niveau 2, bbl

Schoonmaker - bbl

  • Niveau 2
  • Volwassenenonderwijs

Professionele schoonmakers opleiden

Schoonmaken is een echt vak en om specifieke kennis en vaardigheden. Tijdens deze opleiding leer je alles over de schoonmaak in kantoren, ziekenhuizen en hotels, de reiniging van gevels en glasbewassing, calamiteitenreiniging en schoonmaak in de voedselverwerkende industrie. Werken in de schoonmaaksector is veelzijdig en biedt goede carrièrekansen.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 2

Duur

2 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

In overleg

Vooropleiding

Minimaal lbo

Lestijden

Eén dag per week

Locatie

In overleg

Resultaat

  • MBO-diploma

Inhoud opleiding

Je leert al werkend precies hoe je woningen en kantoorgebouwen weer schoon krijgt. Je leert over schoonmaaktechnieken, hulpmaterialen en reinigingsmiddelen. Je hebt verstand van de soorten vuil en wat er kan gebeuren als je de verkeerde middelen gebruikt. Dus je weet welk schoonmaakmiddel je moet gebruiken. Ook weet je hoe je verschillende oppervlakken lang mooi houdt. Omdat je dit werk samen doet, kun je ook prima met anderen een plan maken wie wat doet. Met de juiste kennis en scholing is dat geregeld.

Opbouw

Oriëntatie (fase 1) 
De schoonmaker begint met een oriëntatie op het vak. Introductie, onderhoud van interieur, vloer en sanitair. De nadruk ligt op de basishouding van de schoonmaker: klantgerichtheid.

Het beroep (fase 2)
Centraal in het werk staat het voorbereiden en uitvoeren van basis schoonmaakwerkzaamheden: dagelijks- en periodiek onderhoud van interieur, vloer en sanitair.

Verdieping (fase 3)
In deze fase komen de profieldelen: schoonmaakwerkzaamheden voorbereiden, schoonmaken in een speciale omgeving, buitenwerkzaamheden en afronden schoonmaakwerkzaamheden aan bod. Alle gebieden worden gezamenlijk behandeld en afgesloten. 

Tijdens de gehele opleiding werk je in de schoonmaak. De opleiding wordt afgesloten met een examen, waarmee je aantoont op het vakgebied competent te zijn.

Toelatingseisen

  • Diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), vmbo of mavo; 
  • Bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg heeft doorlopen;
  • Diploma assistentopleiding (niveau 1) die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.
  • Werkzaam als schoonmaker

Studiebelasting

De lengte van het opleidingstraject is afhankelijk van kennis en ervaring van de deelnemers. Het (standaard)programma duurt 2 jaar en bestaat uit 1 lesdag per week.

Diploma

Je ontvangt het mbo-diploma, niveau 2 Schoonmaker in verschillende omgevingen.

Vervolgmogelijkheden

Opleiding binnen de schoonmaak op mbo-niveau 3 of 4.

Studiekosten

De opleidingskosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers (bedrijfsklas).
We voeren de opleiding voorlopig alleen uit als bedrijfsklas.