Schoonmaker niveau 2, bbl

Schoonmaker niveau 2, bbl

  • Niveau 2
  • Volwassenenonderwijs

Schoonmaken is een vak: een echt vak

Schoonmaken is een vak: een echt vak. We richten ons bij opleiding op de breedte van het vak; schoonmaak in kantoren, ziekenhuis en hotels, reiniging van gevels en glasbewassing, calamiteitenreiniging, maar ook schoonmaak in de voedselverwerkende industrie. Werken in de schoonmaaksector is veelzijdig en biedt goede carrièrekansen.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 2

Duur

2 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

In overleg

Vooropleiding

Minimaal lbo

Lestijden

Eén dag per week

Locatie

In overleg

Resultaat

  • MBO-diploma

Inhoud opleiding

U leert al werkend precies hoe u woningen of kantoorgebouwen weer schoon krijgt. U leert over schoonmaaktechnieken, hulpmaterialen en reinigingsmiddelen. U heeft verstand van de soorten vuil en wat er kan gebeuren als u de verkeerde middelen gebruikt. Dus u weet welk schoonmaakmiddel u moet gebruiken. Ook weet u hoe u verschillende oppervlakken lang mooi houdt. Omdat u dit werk samen doet, kunt u ook prima met anderen een plan maken wie wat doet. Met de juiste kennis en scholing is dat geregeld.

Opbouw

Oriëntatie (fase 1) 
De schoonmaker begint met een oriëntatie op het vak. Introductie, onderhoud van interieur, vloer en sanitair. De nadruk ligt op de basishouding van de schoonmaker: klantgerichtheid.

Het beroep (fase 2)
Centraal in het werk staat het voorbereiden en uitvoeren van basis schoonmaakwerkzaamheden: dagelijks- en periodiek onderhoud van interieur, vloer en sanitair.

Verdieping (fase 3)
In deze fase komen de profieldelen: schoonmaakwerkzaamheden voorbereiden, schoonmaken in een speciale omgeving, buitenwerkzaamheden en afronden schoonmaakwerkzaamheden aan bod. Alle gebieden worden gezamenlijk behandeld en afgesloten. 

Tijdens de gehele opleiding werkt u in de schoonmaak. De opleiding wordt afgesloten met een examen, waarmee u aantoont op het vakgebied competent te zijn.

Toelatingseisen

  • Diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), vmbo of mavo; 
  • Bewijs dat u de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg heeft doorlopen;
  • Diploma assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.
  • Werkzaam als schoonmaker

Studiebelasting

De lengte van het opleidingstraject is afhankelijk van kennis en ervaring van de deelnemers. Het (standaard)programma duurt twee jaar en bestaat uit één lesdag per week.

Diploma

U ontvangt het mbo-diploma, niveau 2 Schoonmaker in verschillende omgevingen.

Vervolgmogelijkheden

Opleiding binnen de schoonmaak op mbo-niveau 3 of 4.

Studiekosten

De opleidingskosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers (bedrijfsklas).
We voeren de opleiding voorlopig alleen uit als bedrijfsklas.