5) Innovatieve vormen van praktijkbegeleiding
Een tekort aan begeleidingscapaciteit op de werkplek vormt een belemmering bij het opleiden van nieuwe zorgprofessionals. Vaak ontbreken competenties om leren, reflecteren en verbeteren in het zorgteam te agenderen. Er wordt veel geëxperimenteerd met innovatieve vormen van praktijkbegeleiding. We bespreken drie best practices, kansen en tips.
4) Skillsgericht inzetten en opleiden
Zahra, 49 jaar, werkt sinds haar 25e in de horeca. Ze begon ooit aan een opleiding verpleegkunde, maar al na twee maanden moest ze stoppen omdat haar moeder op jonge leeftijd dementie kreeg. Van het ene op het andere moment was ze mantelzorger. Zo goed en zo kwaad als het ging probeerde ze de zorg voor haar moeder op zich te nemen.
3) De werkplek als leerplek
Wellicht heb je wel eens gehoord van het 70-20-10 principe van Charles Jennings. Ongeveer 70% van wat mensen leren om hun werk goed te doen leren ze door ervaring en oefening tijdens het werken. Ongeveer 20% leren ze door gesprekken, coaching en feedback van andere mensen en netwerken. En ongeveer 10% leren ze in een formele opleiding of training.
2) Diplomagerichte en certificaatgerichte routes
Als manager in het mbo vond ik het erg belangrijk dat studenten een diploma behaalden. Niet alleen omdat studenten daarmee hun waarde aan kunnen tonen op hun cv richting de arbeidsmarkt, maar ook omdat een volledig diploma meer is dan een verzameling van beroepsgerichte kennis en vaardigheden.
1) Derde leerweg in de zorgorganisatie
toen ik drie jaar geleden vanuit een andere baan in de zorg overstapte naar een baan in het onderwijs had ik werkelijk geen idee hoe het mbo-onderwijs in elkaar stak. Voor mij waren er twee varianten: óf je ging vooral naar school en liep een periode stage, óf je was met name aan het werk en ging af en toe naar school.