Operator C

Operator C

  • Niveau 4
  • Volwassenenonderwijs

Wat doe je in dit beroep?

Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek economisch en veilig verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen.

Je houd ook in de gaten of de productieprocessen optimaal blijven verlopen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan. Verder plant en coördineert de operator onderhoudswerkzaamheden en onderhoudt contact met andere afdelingen. De opleiding richt zich op mensen die een middenkaderfunctie ambiëren in de procestechniek.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

3 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

Prijs op aanvraag

Incompany

In overleg

Vooropleiding

Diploma Operator B of vergelijkbare opleiding niveau 3

Resultaat

  • MBO-diploma

Inhoud en opbouw opleiding Operator C

Tijdens de opleiding doe je kennis op van en krijg je inzicht in de diverse complexe productieprocessen. Je leert deze processen te beheersen en te besturen. Je leert met behulp van wiskunde, scheikunde en natuurkunde relevante procestechnische berekeningen uit te voeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Procestechniek, procesbeheersing, procesonderhoud
  • Milieutechniek en elektrotechniek
  • Kwaliteit, logistiek en bedrijfskunde
  • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde
  • Communicatie en organisatie

Dit is een bbl-opleiding. Je komt 1 dag in de week naar school en leert minimaal 3 dagen per week in de praktijk. Je krijgt praktijkvakken en algemene vakken zoals Nederlands. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je de kennis verbreden of verdiepen en vorm geven aan je eigen toekomst.

De opleiding bestaat uit 12 beroepspakketten waarin theorie en praktijkwerkzaamheden uitgevoerd worden. Onderdeel van de opleiding is een onderzoeksopdracht met een verbetervoorstel van een productieproces binnen het leerbedrijf.

Toelatingseisen

Operator B of gelijkwaardige opleiding. Om een bbl-opleiding te kunnen volgen moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf en de beschikking hebben over een laptop.

Diploma Operator C

Na een succesvolle afsluiting van de opleiding ontvang je het mbo 4 diploma Operator C. 

Opleiding gericht op verschillende branches

ROC Midden Nederland kan de opleiding toespitsen op verschillende branches zoals chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.

Je kunt eventueel de speciale variant van onze Operator C-opleiding volgen, genaamd Operator C Warmte en Energie. Tijdens deze opleiding behaal je een niveau 4 mbo diploma en een branchecertificaat REWIC–WTK voor in de energiebranche. Een vereiste is dan wel dat je in de energiesector werkt als operator.

Een deel van de praktijkopdrachten is specifiek toegespitst op functies in relatie tot warmte en energie. Daarnaast is verdiepende lesstof toegevoegd aan de opleiding met keuzedelen onder andere in gasturbines, stoomtechniek, waterbehandeling en elektriciteitsleer.

Meer weten?

Neem dan contact op met Frans Donkervoort of telefoon: 06 34 36 34 57.