Operator C

Operator C

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Word operator C in de procestechniek

Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek efficiënt en veilig verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen.

Je houdt ook in de gaten of de productieprocessen optimaal verlopen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan. Verder plan en coördineer je de onderhoudswerkzaamheden en onderhoud je contact met andere afdelingen. 

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

3 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

Prijs op aanvraag

Incompany

In overleg

Vooropleiding

Diploma Operator B of vergelijkbare opleiding niveau 3

Resultaat

 • MBO-diploma

Inhoud en opbouw opleiding Operator C

Tijdens de opleiding doe je kennis op van en krijg je inzicht in diverse complexe productieprocessen. Je leert deze processen te beheersen en te besturen. Je leert met behulp van wiskunde, scheikunde en natuurkunde relevante procestechnische berekeningen uit te voeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Procestechniek, procesbeheersing, procesonderhoud
 • Milieutechniek en elektrotechniek
 • Kwaliteit, logistiek en bedrijfskunde
 • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde
 • Communicatie en organisatie

Werkend leren

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 1 lesdag per week hebt en dat je minimaal 3 dagen per week leert in de praktijk. Je krijgt praktijkvakken en algemene vakken zoals Nederlands. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. 

De opleiding bestaat uit 12 beroepspakketten waarin theorie en praktijkwerkzaamheden uitgevoerd worden. Onderdeel van de opleiding is een onderzoeksopdracht met een verbetervoorstel van een productieproces binnen je leerbedrijf.

Toelatingseisen

 • Diploma Operator B of gelijkwaardige opleiding. 
 • Een baan bij een erkend leerbedrijf.
 • De beschikking over een laptop.

Diploma Operator C

Na een succesvolle afsluiting van de opleiding ontvang je het mbo 4 diploma Operator C. 

Gerichte branche-opleiding 

ROC Midden Nederland kan de opleiding toespitsen op verschillende branches zoals chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.
We bieden ook een speciale variant aan van onze Operator C-opleiding, genaamd Operator C Warmte en Energie. Tijdens deze opleiding behaal je een niveau 4 mbo diploma en een branchecertificaat REWIC–WTK voor in de energiebranche. Een vereiste is dan wel dat je in de energiesector werkt als operator.

Meer weten?

Neem dan contact op met Frans Donkervoort of telefoon: 06 34 36 34 57.