Wat doe je in dit beroep?
Met een opleiding Operator B kun je straks werken in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces. Je verricht klein onderhoud en assisteert bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden. Verder doe je mondeling en schriftelijk verslag over het procesverloop.
Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Je werkt in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces. Tijdens de opleiding Operator B leer je omgaan met de controle- en bedieningsorganen van machines en apparaten. De opleiding leidt op tot bijvoorbeeld productievakman, paneloperator of hoofdoperator.
STAP-opleiding
In het kort
Leerweg / Niveau
Volwassenenonderwijs / Niveau 3Duur
2 jaarLocatie
Startdatum
In overlegKosten
Prijs op aanvraagVooropleiding
Zie onderIncompany
In overlegResultaat
- MBO-diploma
- Branche-certificaat
Opleiding Operator B
Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators. Je verricht klein onderhoud en assisteert bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!
Tijdens de opleiding Operator B leer je omgaan met de controle- en bedieningsorganen van machines en apparaten. De opleiding leidt op tot bijvoorbeeld productievakman, paneloperator of hoofdoperator en bestaat uit beroepspakketten met een theoriedeel, praktijkopdrachten en toetsen. Doordat theorie en praktijk aan elkaar worden gekoppeld, ontwikkel je kennis, houding en vaardigheden. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Procesonderhoud, procestechniek en procesbeheersing
- Veiligheid en milieu
- Communicatie en organisatie
- Wiskunde, natuurkunde en scheikunde (proces)
- Werktuigbouwkunde (mechanisch)
De opleiding is als volgt opgebouwd:
- De praktijkopdrachten worden vormgegeven na een inventarisatie van de werkomgeving
- De opleiding bestaat uit een aantal beroepspakketten die worden afgesloten met een toets.
- De opleiding wordt afgesloten met een examen (Proeve van Bekwaamheid) op de werkplek.
ROC Midden Nederland kan de opleiding toespitsen op verschillende branches. Bijvoorbeeld chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.
Toelatingseisen
Een Operator A of een kader beroepsgerichte vmbo-opleiding of gelijkwaardige vooropleiding en een baan bij een erkend leerbedrijf. Om een bbl-opleiding te kunnen volgen moe je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf en de beschikking hebben/in het bezit zijn van een laptop.
Studieduur Operator B
De opleiding operator B duurt twee jaar. Bij doorstroom vanuit Operator A, één jaar. Individueel versnellen kan gedurende de opleiding.
Vervolgmogelijkheden
Na een succesvolle afsluiting van de opleiding ontvang je het mbo-diploma niveau 3 Operator B en kan je na het opdoen van meer werkervaring verder studeren in de opleiding Operator C, niveau 4.
Stap-budget
Wil je meer weten over het aanvragen van het Stap-budget? Kijk dan op onze pagina Stap-budget.
Meer weten?
Neem dan contact op met Frans Donkervoort of telefoon: 06 34 36 34 57.
Wil je meer informatie over deze opleiding?
