procesindustrie, operator A

Operator A

  • Niveau 2
  • Volwassenenonderwijs

Wat doe je in dit beroep?

Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Eén van die mensen is de operator A. 

Je controleert productieprocessen en je werkt met de controle- en bedieningsorganen van machines en apparaten. Je werkt in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces. Op een beeldscherm volg je wat er in een installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende.

Ook verricht je klein onderhoud en assisteer je bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 2

Duur

1 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

Prijs op aanvraag

Vooropleiding

Vmbo Basisberoeps

Incompany

In overleg

Resultaat

  • MBO-diploma

Inhoud van de opleiding Operator A

De opleiding bestaat uit beroepspakketten met een theoriedeel, praktijkopdrachten en toetsen. Onder begeleiding van de docent en praktijkbegeleider werk je zelfstandig aan opdrachten. De opleiding is praktijkgericht. Ook de lesboeken gaan uit van praktijksituaties. Gemiddeld ben je 1 dag in de week bezig voor de opleiding.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Procesonderhoud, procestechniek en procesbeheersing
  • Veiligheid en milieu
  • Communicatie en organisatie
  • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde 
  • Werktuigbouwkunde 

Naast de praktijkvakken krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. 

Opbouw opleiding

De praktijkopdrachten worden vormgegeven na een inventarisatie van je werkomgeving. Je volgt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl: werken en leren) en wordt voor tenminste 60% opgeleid in het bedrijf. 
De opleiding wordt afgesloten met een examen (Proeve van Bekwaamheid) op de werkplek. ROC Midden Nederland kan de opleiding toespitsen op verschillende branches, bijvoorbeeld chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.

Duur opleiding Operator A

De opleiding duurt 1 jaar. Soms kan je versnellen tijdens de opleiding.

Toelatingseisen

1 Minimaal een afgeronde vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg.
2 Een baan bij een erkend leerbedrijf.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. 

Vervolgmogelijkheden

Na een succesvolle afsluiting van de opleiding ontvang je het mbo-diploma niveau 2 Operator A. Je kan dan  verder studeren in de opleiding Operator B, niveau 3.

Meer weten?

Neem dan contact op met Frans Donkervoort of telefoon: 06 34 36 34 57.