procesindustrie, operator A

Operator A

 • Niveau 2
 • Volwassenenonderwijs

Door jou loopt de productie op rolletjes

Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moet iemand in de gaten houden of alles goed gaat, dat doet de operator A. 

Je controleert productieprocessen en je werkt met de controle- en bedieningsorganen van machines en apparaten. Je werkt in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties en bewaakt het productieproces. Gaat er iets fout, dan grijp je in of je vraagt hulp aan je leidinggevende. Je verricht klein onderhoud en assisteert bij complexe onderhouds- en ombouwwerkzaamheden. 

Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 2

Duur

1 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

Prijs op aanvraag

Vooropleiding

Vmbo Basisberoeps

Incompany

In overleg

Resultaat

 • MBO-diploma

Inhoud opleiding Operator A

De opleiding bestaat uit beroepspakketten met een theoriedeel, praktijkopdrachten en toetsen. Onder begeleiding van de docent en praktijkbegeleider werk je zelfstandig aan opdrachten. De opleiding is praktijkgericht. Ook de lesboeken gaan uit van praktijksituaties. Gemiddeld ben je 1 dag in de week bezig voor de opleiding.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Procesonderhoud, procestechniek en procesbeheersing
 • Veiligheid en milieu
 • Communicatie en organisatie
 • Wiskunde, natuurkunde en scheikunde 
 • Werktuigbouwkunde 

Naast de praktijkvakken krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. 

Opbouw opleiding

De praktijkopdrachten worden vormgegeven na een inventarisatie van je werkomgeving. Je volgt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl: werken en leren) en wordt voor tenminste 60% opgeleid in het bedrijf. 
De opleiding wordt afgesloten met een examen (Proeve van Bekwaamheid) op de werkplek. ROC Midden Nederland kan de opleiding toespitsen op verschillende branches, bijvoorbeeld chemie, levensmiddelen of de kunststof- en rubberbranche.

Duur opleiding 

De opleiding duurt 1 jaar. Soms kan je versnellen tijdens de opleiding.

Toelatingseisen

 • Minimaal een afgeronde vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg.
 • Een baan bij een erkend leerbedrijf.
 • Je hebt een laptop nodig. 

Vervolgmogelijkheden

Na een succesvolle afsluiting van de opleiding ontvang je het mbo-diploma niveau 2 Operator A. Je kan dan verder studeren in de opleiding Operator B, niveau 3.

Meer weten?

Neem dan contact op met Frans Donkervoort of telefoon: 06 34 36 34 57.