Schakelcursus Middelbare Lastechniek

Schakelcursus Middelbare Lastechniek

  • Cursus
  • Volwassenenonderwijs

Schakelcursus Middelbare Lastechniek

De Schakelcursus Middelbare Lastechniek richt zich op deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor de opleiding International Welding Technologist (MLT), zoals gegeven op de Hogeschool Utrecht.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Cursus

Duur

1 jaar

Startdatum

september 2024

Kosten

€ 2.825,-

Vooropleiding

Voortgezet onderwijs

Lestijden

Maandag 17.15 – 21.15 uur

Resultaat

  • Branche-diploma

Inhoud opleiding

De cursus start in september 2024 bij voldoende aanmeldingen. De cursusperiode (30 dagdelen) is van september tot juli.

Het programma van de Schakelcursus Middelbare Lastechniek ziet er als volgt uit:

Elektrotechniek
Elektrische spanning, stroom en weerstand, de Wet van Ohm, meten van stroom en pannen, energie, elektrolyse, magnetisme, elektromagnetisme, wisselspanning, stroom, generatoren en elektromotoren, condensator, spoeltransformator, condensator en spoel, gelijkspanningsbronnen, gelijkrichters, veiligheidsvoorschriften en fabrieksinstallatie.

Sterkteleer
Belasting en spanning, toelaatbare spanning elasticiteit, belasting op stuik en vlaktedruk, erkenning op buiging, lineaire traagheidsmomenten, belasting op buiging en knik en eenvoudige lasberekening.

Materialenkennis
Technische materialen, staalbereiding, toestandsdiagrammen, ongelegeerd staal, legeren van staal, gelegeerde staalsoorten, corrosie, non-ferrometalen, gietijzer, kneedprocessen en materiaalonderzoek.

Organisatie
Doel van een bedrijf, indeling van bedrijven, organisatiestructuren in een bedrijf, productievormen en kenmerken, bedrijfsactiviteiten en kostprijsberekening.

Wiskunde
Goniometrie, oppervlakte en inhoud berekenen, logaritmen, omvormen van formules, eerstegraads vergelijkingen, zwaartepuntbepalingen en grafieken.

Lezen van constructietekeningen
Tekeningen lezen aan de hand van diverse oefeningen uit de apparatenbouw en staalconstructies.

Rapporteren
Het schrijven van een korte zakelijke brief, het opstellen van een rapport naar aanleiding van een onderzoek.

Examinering
Halverwege het cursusjaar (medio januari) wordt er voor de vakken wiskunde en elektrotechniek examen afgenomen. Aan het einde van de cursus wordt er voor de overige vakken examen afgenomen. Voor het vak rapporteren moet een schriftelijke opdracht uitgevoerd worden. Slaag je voor het totale examen, dan ben je toelaatbaar tot de opleiding International Welding Technologist.

Toelatingseisen

Voor deelname is een diploma van de voortgezette opleiding in het kader van het leerlingwezen of een vergelijkbare vooropleiding met voldoende theoretische kennis nodig. Als je hier niet aan voldoet is deelname alleen mogelijk in overleg met de cursusleider.

Studiebelasting

De lessen vinden plaats op maandagavond van 17.15 tot 21.15 uur. Daarnaast moet je rekening houden met zelfstudie buiten de lesavond. De cursusperiode (30 dagdelen) is van september tot mei.

Kosten

Schakelcursus: € 2.825,-, Examenkosten (via NIL): € 415,-

Resultaat

Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je het NIL-branchediploma.

Vervolgmogelijkheden

Het diploma biedt toegang tot de opleiding International Welding Technologist.