zonnestroomsystemen

Monteren en installeren van zonnestroomsystemen

  • Cursus
  • Volwassenenonderwijs

behaal 2 InstallQ-certificaten

Tijdens deze 5-daagse cursus leer je alles over het monteren en installeren van zonnestroomsystemen tot de meterkast. Na deze cursus ben je uitstekend opgeleid om op te gaan voor de examens en het behalen van de 2 InstallQ-certificaten: 

  • Bouwkundig monteren van zonne-energie systemen 
  • Installeren zonnestroom systemen

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Cursus

Duur

0-0,5 jaar

Startdatum

Maandelijks, zie onder

Kosten

€ 2.100,- , zie onder

Vooropleiding

Geen, zie onder

Lestijden

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 16.30 uur

Resultaat

  • Branche-certificaat

Inhoud cursus

Dag 1
Theorie: dakopbouw platte daken, bevestiging zonnestroomsystemen op platte daken, dakopbouw hellende daken, bevestiging zonnestroomsystemen op hellende daken, positie/ maatvoering van het zonnestroomsysteem afstemmen op de dakconstructie en veilig werken op hoogte (voorzieningen zoals ladders/ steigers/ ankerpunten ten behoeve van het veilig werken op hoogte).

Praktijk: veilig werken op hoogte en voorzieningen zoals ladders/ steigers/ ankerpunten ten behoeve van het veilig werken op hoogte juist plaatsen, positie/ maatvoering van het zonnestroomsysteem afstemmen op de platte dakconstructie en stormvast monteren zonnestroomsystemen op platte daken.

Dag 2
Theorie: zagen van dakpannen en lood/zink aanbrengen, juist gebruik van gereedschappen, checkpunten ter controle op werking van de zonnestroomsystemen en onderhoud van het zonnestroomsysteem in de gebruiksfase.

Praktijk: positie/ maatvoering van het zonnestroomsysteem afstemmen op de hellende dakconstructie, stormvast monteren zonnestroomsystemen op hellende daken, zagen van dakpannen en lood/zink aanbrengen, kabeldoorvoer aan bovenzijde van het hellende dak dampdicht uitvoeren en zonnestroomsysteem a.d.h.v. een checklist op werking controleren.

Dag 3
Theorie: werking van zonnestroomsystemen, verschillende omvormers en de werking daarvan, (elektrische) componenten van zonnestroomsystemen, installatie binnenshuis voorbereiden, dampdichte dak doorvoeringen (onder het dak) en juist gebruik van gereedschappen.

Praktijk: werking van zonnestroomsystemen, metingen verrichten om juiste omvormer te bepalen, aanbrengen connectoren, dampdichte dak doorvoering maken (onder het dak) en juist gebruik van gereedschappen.

Dag 4
Theorie: uitvoeringsfouten en hoe deze te voorkomen, mogelijke storingen aan zonnestroomsystemen, oplossen van deze storingen, veiligheidsvoorschriften toepassen en juist gebruik van gereedschappen.

Praktijk: kabeldoorvoer door het dak op dampdichtheid controleren (onder het dak), (kleine) storingen aan het systeem oplossen, juist gebruik van gereedschappen, toepassen van de veiligheidsvoorschriften en klant informeren over de werking van het systeem.

Dag 5
Gelegenheid tot vragen stellen en oefenen.
Proefexamens: Zonnestroomsystemen monteren op daken & Zonnestroomsystemen installeren.

Dag 6
Examendag

Vooropleiding

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig, maar enige affiniteit met techniek is een pre.

Start cursus

Maandelijks (m.u.v. juli en augustus) bij voldoende aanmeldingen.

Locatie

TechCampus ROC Midden Nederland, Harmonielaan 2, 3438 EB  Nieuwegein.
Bouwmensen Utrecht, Utrechthaven 13, 3433 PN  Nieuwegein.

Certificaten

Na afronding ontvang je een InstallQ certificaat Bouwkundig monteren van zonne-energie systemen en een InstallQ certificaat Installeren zonnestroom systemen. Inschrijving op persoonlijke titel in het QBISnl register.

Kosten

€ 2.100,- inclusief lesmateriaal, leermiddelen, examens en certificaten.