Medewerker facilitaire dienstverlening

Facilitair Dienstverlener

 • Niveau 2
 • Volwassenenonderwijs

Voor mensen die een nieuwe kans verdienen

Heb je zelf ervaring met dak- of thuisloosheid, psychiatrische kwetsbaarheid, verslaving en/of langdurige armoede? Ben je klaar voor een leerwerktraject (combinatie van leren en werken) en wil je bijvoorbeeld werken als huismeester of gebouwenbeheerder? Dan is onze opleiding Facilitair Dienstverlener iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 2

Duur

2 jaar

Startdatum

Volgt

Kosten

€ 2.048,- (onder voorbehoud)

Vooropleiding

Zie onder

Lesdag

Zie onder

Locatie

In Utrecht

Resultaat

 • MBO-diploma

Het werk van een Facilitair Dienstverlener

Als facilitair dienstverlener ben je een echte duizendpoot en geen werkdag is hetzelfde. Je houdt je bezig met ondersteunende taken om te zorgen dat alle medewerkers binnen de organisatie hun werk goed kunnen doen. Je beheert het gebouw waarin gewerkt wordt. Denk hierbij aan de schoonmaak, de inrichting, interne verhuizingen en de catering. Je hebt contact met iedereen, van de cateringmedewerkers tot aan de directeur. Wanneer iemand tegen een probleem aanloopt, kom je in actie ook als het brandalarm afgaat. Je zorgt dat de gasten van de organisatie, hartelijk worden ontvangen en zich welkom voelen.

Inhoud van de opleiding 

Je leert het vak door te werken in de praktijk. Je loopt minimaal 2 dagen (minimaal 16 uur) stage in de week bij een organisatie met een sociaal hart. Daarnaast krijg je 1 dag in de week les.
Je krijgt lessen die je verder ontwikkelen. De rode draad in de opleiding bestaat uit vaardigheden in communiceren, samenwerken en gastvrijheid. 

Tijdens de opleiding leer je:

 • Een gastvrije houding
 • Werken op evenementen
 • Sociale vaardigheden en professioneel communiceren
 • Veiligheid
 • ICT
 • Kantine-, vergader- en cateringwerkzaamheden
 • Schoonmaak-, magazijn- en logistieke werkzaamheden
 • Werken achter de receptie
 • Samenwerken
 • Algemene vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Toelatingseisen

Je beschikt over een diploma vmbo basis, lts, lhno of mavo.  Als je geen diploma hebt, dan kun je een toets doen waarin gekeken wordt of je de opleiding kunt volgen. Wil je meer informatie neem dan contact op met @email  

Heb je tijdens de opleiding een vrijwilligersbaan die past bij deze opleiding, dan kan je dit blijven doen. 
Heb je nog geen passend vrijwilligerswerk? Dan gaan we samen op zoek naar een erkende leerwerkplek.

Lesdag en lestijden

Je gaat 1 dag per week naar school en daarnaast werk je, onder begeleiding van een ervaren collega, minimaal 650 uur per jaar (minimaal 16 per week). Je leert dus vooral in de praktijk.

Studiebelasting

Het lesprogramma duurt 2 jaar en bestaat uit 36 lesdagen van 6 uur per jaar. Het praktijkdeel bestaat uit minimaal 650 uur per jaar.

Diploma en vervolgmogelijkheden

De opleiding leidt op voor het mbo-diploma Medewerker Facilitaire Dienstverlening niveau 2. 
Na het afronden van de opleiding kun je doorstromen naar bijvoorbeeld de mbo-opleiding Facilitair Management (niveau 4) of Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid (niveau 4).

Aanmelden

De aanmelding verloopt via Stichting de Tussenvoorziening. Heb je interesse in deze opleiding, mail dan naar @email. Stichting de Tussenvoorziening is aangesloten bij het platform Ervaringsdeskundigheid Zorg en Welzijn. 

Voor werkgevers

Wil je deze scholing voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze accountmanager Désirée Verhagen, 06 30 48 17 48.