Twee barista's bij een koffiebar

Cursus Barista

  • Cursus
  • Volwassenenonderwijs

Leer alle geheimen van koffie

Ben jij een echte koffieliefhebber? Of ben je werkzaam als barmedewerker in de horeca? En wil je alle geheimen van goede koffie leren? Dan is deze cursus Barista iets voor jou. Het is een intensief scholingsprogramma dat wordt gegeven door de koffie-experts van Nederland.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Cursus

Duur

0-0,5 jaar

Startdatum

Volgt

Kosten

€ 1.495,-

Locatie

Zie onder

Resultaat

  • Branche-diploma

Inhoud cursus Barista

Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je de lekkerste en mooiste koffies kan bereiden op de espressomachine, ook doe je kennis op over het product koffie. Waar komt de koffie vandaan en wat komt er allemaal bij kijken voordat de koffieboon uiteindelijk in het kopje beland? Daarnaast komen verschillende zetmethodes aan bod. We beginnen bij de basis en behandelen diverse onderwerpen en technieken.

Onderwerpen  

  • De achtergrond van de koffie.  
  • Het instellen van de apparatuur (molen en de espressomachine). 
  • Bereiding van alle dranken van de koffiekaart incl. cocktails en filterkoffie. 
  • Het opschuimen van de melk en melkalternatieven. 
  • Latte Art. 
  • Het bereiden van een uitgebreide bestelling. 
  • Hygiëne en gastvrijheid. 

De lessen en het examen zijn bij de trainingslocatie van de Koffieschool. Daar werk je met diverse espressomachines, maalmolens en met verschillende zetmethodes. Je doet dit onder begeleiding van een docent die geaccrediteerd is door de Specialty Coffee Association. Natuurlijk krijg je daar ook veel ruimte om alles wat je leert meteen te oefenen.

Cursusduur

De cursus Barista bestaat uit 6 lesdagen van 7 uur. Iedere week heb je een vaste cursusdag. Daarnaast moet je rekening houden met een extra halve dag voor het examen.   

Lestijden en locatie

De lessen zijn op dinsdag van 9.30 tot 17.00 uur bij de trainingslocatie van de Koffieschool op Koningin Wilhelminalaan 5 in Utrecht. 

SVH Barista diploma

Je rondt deze cursus af met het Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) Barista examen, dat bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Bij aanvang van de cursus krijg je een reader om je voor te bereiden op het examen.

Als je bent geslaagd voor het examen ontvang je het SVH Barista diploma en kan je aan de slag als gecertificeerd Barista. 

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen vooropleiding of werkervaring vereist.

Kosten

De kosten voor de cursus Barista zijn € 1.495,- inclusief de examenkosten van het SVH en een eenvoudige lunch tijdens de lesdagen. De kosten voor een herexamen zijn niet inbegrepen. 

Voor werkgevers

Wil je deze scholing inkopen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze accountmanager Désirée Verhagen, 06 30 48 17 48.