Praktijkopleider in gesprek stagiair

Praktijkopleider/leercoach - bbl

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Specialistenopleiding

Heb je ruime ervaring binnen je eigen werkveld en ben je gemotiveerd om (aankomende) collega’s in hun stage of werk te begeleiden? Wil je een rol spelen in het opleiden van collega’s en jouw enthousiasme hiervoor overbrengen naar collega's, werkbegeleiders en leidinggevenden? Wil je je eigen positie verbreden en je ontwikkelmogelijkheden binnen je werk vergroten? Dan is de opleiding Praktijkopleider echt iets voor jou.

Wil je meer weten over deze opleiding? Meld je dan bij de volgende open dag aan voor Gezondheidszorg College, locatie Disketteweg 10.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

1 jaar

Crebonummer en naam

 • 25801 Praktijkopleider

Startdatum

Januari en september 2024

Kosten

€ 654,-

Resultaat

 • MBO-diploma

Wat doe je als praktijkopleider/leercoach?

Als praktijkopleider/leercoach organiseer, coördineer en bewaak je het leertraject van bol- en bbl-studenten binnen je eigen organisatie. Je bent verantwoordelijk voor hun leerproces. Daarnaast coach je werkbegeleiders bij het uitvoeren van hun taken. Je zorgt ervoor dat de kwaliteit van het begeleiden en beoordelen door de werkbegeleiders op orde is. Je bent verantwoordelijk voor het leerklimaat en borgt de examinering. In kleinere organisaties of bij een beperkt aantal stageplaatsen, combineer je je rol als praktijkopleider/leercoach vaak met een functie in het primaire proces (uitvoerend of leidinggevend) of met die van werkbegeleider.

Inhoud opleiding praktijkopleider/leercoach

De opleiding duurt één jaar en is praktijkgericht. In de lessen behandelen we beroepsgerichte lesinhoud, die ondersteunend is bij het voorbereiden op de examens. Ook stel je een startprofiel samen met persoonlijke leerdoelen. Door middel van een ontwikkel- en activiteitenplan werk je gedurende de opleiding aan je persoonlijke ontwikkeling.

De lesthema’s zijn:

 • Organiseren van leertrajecten
 • Coördineren, begeleiden en bewaken van het leertraject
 • Ondersteunen bij het individuele leerplan
 • Examinering en borging
 • Instrueren en begeleiden van werkbegeleiders
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid

Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaan en burgerschap en een keuzedeel. Het complete kwalificatiedossier vind je op de website van SBB.

Start, locatie en lesdagen

De opleiding start in januari en september 2024. Je hebt wekelijks les op een vaste lesdag. De lessen zijn op de locatie Disketteweg 10 in Amersfoort.

Werkend leren, bbl

Je hebt een arbeidscontract van tenminste 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daar voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je coach begeleidt je op de werkplek. Kijk op de website www.stagemarkt.nl of jouw leerbedrijf erkend is voor praktijkopleider op de locatie waar jij werkt. Zo niet, dan moet dit worden aangevraagd bij SBB.

Toelatingseisen

 • Relevant vakdiploma niveau 3 of 4 (in verband met de specialistenopleiding). Als je dit niet bezit dan bieden we je een capaciteitentest aan.
 • Relevante werkervaring binnen de sector waarin jij als praktijkopleider werkzaam bent.
 • Minimaal twee stagiaires en twee werkbegeleiders om te begeleiden.
 • Een coach (vanuit de instelling) die jouw leerproces volgt en ondersteunt.

Diploma

Je ontvangt een erkend mbo-diploma Praktijkopleider op mbo-niveau 4.

Kosten

Het lesgeld is € 654,- en € 261,- voor leermiddelen.