Doktersassistent helpt patiënt aan de balie

Doktersassistent - onderwijs op maat - bbl

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Opleiding tot doktersassistent

Als doktersassistent werk je de hele dag met mensen. Je bent zorgvuldig, kunt geconcentreerd werken en je bent stressbestendig. Het is belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een ander. Ook kun je goed organiseren. Je houdt ervan veel verschillende taken uit te voeren en je bent gemotiveerd om een intensief leertraject in te gaan. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Doktersassistent iets voor jou.

Heb je al ervaring in de zorg, of juist in een andere branche? En heb je de ambitie om doktersassistent te worden? Deze 'Op Maat'-leerroute past vooral goed bij wie al relevante werkervaring heeft en graag zelf meer regie heeft op zowel de inhoud als de duur van de opleiding.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

1-3 jaar

Crebonummer en naam

 • 25695 Doktersassistent

Startdatum

Maandelijks

Kosten

€ 654,-, zie onder

Resultaat

 • MBO-diploma

Inhoud opleiding Doktersassistent - Onderwijs op maat

Als doktersassistent werk je in opdracht van een arts en verricht je verschillende medisch-technische handelingen. Je hebt (telefonisch) contact met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Je vangt mensen op, wint zelfstandig informatie in over klachten en je begeleidt ze. Je geeft als doktersassistent voorlichting, verzorgt de patiëntenadministratie en de financiële administratie. Bij kleine ingrepen assisteer je de dokter.

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

We willen je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je triagegesprekken te voeren, voorlichting en advies te geven, zelfstandig medisch-technische handelingen uit te voeren en de arts te assisteren bij kleine ingrepen. Daarnaast leer je beheertaken uitvoeren en de planning en administratie verzorgen. Tot slot leer je ook bijdragen aan het steeds weer verbeteren van de zorg.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Leren in de Opleiden Op Maat groep gaat net een beetje anders. Bij Opleiden op Maat is niet iedereen op hetzelfde tempo met hetzelfde bezig. Bij deze manier van leren ga je veel zelfstandig aan de slag, werk je samen met medestudenten die vergelijkbare leervragen hebben en vraag je ondersteuning aan de vakdocenten en studentcoach wanneer jij die nodig hebt.

Voorafgaand aan de opleiding vindt er een intake plaats op basis van je cv en een competentiescan. Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je beginsituatie je leervoorkeur is. We nemen de opleiding persoonlijk met je door en kijken welk programma voor jou het best passend is. Op basis van eerdere opleidingen en relevante werkervaring maken we een persoonlijk opleidingsplan. Doel is om vooral dat te leren wat nodig is en te bestendigen wat je al weet of beheerst. 

Je gaat 1 dag in de week naar school. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor samenwerken en het van en met elkaar leren. Je gaat zelfstandig aan de slag, met de voor jou relevante modules en in je eigen tempo. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studentcoach en past in overleg je opleidingsplan zo nodig bij. Hoe lang de opleiding duurt is daarmee voor iedereen verschillend; doorgaans is dit tussen de 1,5 - 2 jaar.

Start opleiding

De opleiding start maandelijks (m.u.v. de zomervakantie).

Deze skills ga je leren

 • Patiënten informeren.
 • Arts assisteren.
 • Helpen of zelfstandig uitvoeren van medisch onderzoek.
 • Triagegesprekken voeren.
 • Afspraken maken.
 • Administratie doen.
 • Professioneel communiceren.

Werkend leren

Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (excl. lesdag) bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf.

Na je opleiding

Met het diploma Doktersassistent kun je onder andere werken in een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk of in de jeugdgezondheidszorg. Ook de brancheopleiding tot Triagist sluit mooi aan op deze studie.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Op basis van de intake krijg je advies over de haalbaarheid tot de Opleiden Op Maat groep.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld voor schooljaar 2023-2024 vastgesteld op € 654,-. 

De kosten voor de leermiddelen die je nodig hebt tijdens de opleiding (uitgaande van 1-2 jaar) bedragen totaal ongeveer € 650,-.

Aanmelden

Je dient zicht te hebben op een erkende leerwerkplek als doktersassistent. Graag kijken we samen met jou en de werkgever of dit een passende opleiding is.

Omdat er voor deze opleiding een persoonlijk opleidingsadvies gegeven wordt, willen we je vragen om jouw behaalde diploma’s, certificaten (of andere bewijsmaterialen) en je CV te sturen naar ondergenoemd e-mailadres. We nemen dan binnen enkele dagen contact met je op.

Je kan je aanmelding sturen naar Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email.

Leerwerkplekken

Wij werken intensief samen met de volgende huisartsenkoepels: Huisartsenorganisatie Unicum B.V., Huisartsenorganisatie RegiozorgNU, Huisartsenorganisatie HUS B.V. en Mediis. Heb je vragen over dit traject? Neem dan contact op met Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email.