Apothekersassistent helpt klant bij apotheek

Apothekersassistent - onderwijs op maat - bbl

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot apothekersassistent

Heb je al ervaring in de zorg, of juist in een andere branche? En heb je de ambitie om apothekersassistent te worden? Deze 'onderwijs op maat'-leerroute past vooral goed bij wie al relevante werkervaring heeft en graag zelf meer regie heeft op zowel de inhoud als de duur van de opleiding.

Na deze opleiding kun je geneesmiddelen klaarmaken voor toediening, de voorraad beheren en de administratie bijhouden. Je werkt onder de verantwoordelijkheid van een apotheker.

Deze opleiding past bij je als je:

 • Graag met mensen werkt.
 • Het leuk vindt om voorlichting te geven over medicijnen.
 • Goed Nederlands spreekt en schrijft én kunt rekenen.
 • Nauwkeurig bent en gemakkelijk omgaat met je dagelijkse taken.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

1-3 jaar

Crebonummer en naam

 • 25650 Apothekersassistent

Startdatum

Doorlopend

Kosten

€ 654,-

Resultaat

 • MBO-diploma

Inhoud opleiding Apothekersassistent - onderwijs op maat

Op de opleiding Apothekersassistent leer je zelfstandig advies over medicijnen te geven aan patiënten aan de balie. Je leert mondeling en schriftelijk uitleg te geven over de werking van geneesmiddelen, de manier van bewaren, bijwerkingen en het gebruik van medicijnen. Ook heb je contact met behandelaars, zoals (huis)artsen. Je leert en oefent zoveel mogelijk in de praktijk. De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als apothekersassistent. 

Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast kies je zelf vakken, zoals praktijkvaardigheden en anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis. Deze lessen kies je als je extra uitleg nodig hebt, of meer wilt oefenen.  

Dit ga je leren

 • voorlichting geven;
 • medicijnen klaarmaken;
 • voorraad beheren;
 • afhandelen recepten;
 • bestellingen doen.

Hoe ziet de leerroute eruit?

Bij de 'onderwijs op maat'-leerroute leer je in je eigen tempo. Je gaat zelfstandig aan de slag en je werkt samen met studenten die dezelfde leervragen hebben. Je vraagt ondersteuning aan de vakdocenten en je studentcoach wanneer jij die nodig hebt. Je gaat 1 dag in de week naar school. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor samenwerken en het van en met elkaar leren. Je gaat zelfstandig en in je eigen tempo aan de slag met de voor jou relevante modules. 

Intake en opleidingsplan
Voordat je met de opleiding start, vindt er een intake plaats op basis van je cv en een competentiescan. Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je beginsituatie is en wat je leervoorkeur is. We bespreken de opleiding en kijken welk programma het beste bij jou past. Op basis van eerdere opleidingen en passende werkervaring maken we een persoonlijk opleidingsplan. Doel daarvan is dat jij vooral gaat leren wat je nog nodig hebt en dat we gebruikmaken van wat je al kan. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studentcoach en past in overleg je opleidingsplan aan. 

Duur van de opleiding
Hoe lang de opleiding duurt is voor iedereen verschillend: meestal is dit tussen de 1,5 tot 2 jaar.

Werkend leren

Om met deze opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf. Naast die 16 uur werken, ga je ook nog een dag in de week naar school. 

Heb je vragen over het vinden van een werkplek? Neem dan contact op met Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email.

Na je opleiding

Met het diploma Apothekersassistent kun je onder andere werken bij een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar.
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Op basis van de intake krijg je van ons een advies over de haalbaarheid van de 'onderwijs op maat'-leerroute. 

Start opleiding

Je kunt het hele jaar door instromen bij deze opleiding.

Aanmelden

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je zicht hebben op een erkende leerwerkplek als apothekersassistent. Graag kijken we samen met jou en de werkgever of dit een passende opleiding is.

Je krijgt voor deze opleiding een persoonlijk opleidingsadvies, daarom vragen we je om bij je aanmelding je behaalde diploma’s, certificaten (of andere bewijsmaterialen) en je cv te mailen naar: Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email. We nemen dan binnen enkele dagen contact met je op.

Voor werkgevers

Wil je deze scholing aanbieden binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met accountmanager Marjolein van Vulpen, 06 53 40 14 45.