Wat voor werk doe je als Verpleegkundige?
Als verpleegkundige verpleeg en begeleid je mensen die (tijdelijk) niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Je belangrijkste taken zijn het organiseren en uitvoeren van verpleegkundige zorg en begeleiding. Je stelt diagnoses en maakt verpleegplannen die je zelfstandig uitvoert. Daarnaast help je met het organiseren van de hulpverlening.
Is dit iets voor mij?
Je bent zelfstandig, weet wat je wil en je staat stevig in je schoenen. Je wilt een andere invulling geven aan werk en écht iets betekenen voor een ander. Als zogenaamde zij-instromer verruil je bijvoorbeeld je baan als bankmedewerker voor een loopbaan in de zorg. Vind je het bovendien niet erg om 's avonds, ‘s nachts of in het weekend te werken? Dan is dit zij-instroomtraject echt iets voor jou! Met dit speciaal op de praktijk toegespitste programma van werken en leren bieden we je de kans om opgeleid te worden tot verpleegkundige.
Let op: in Amersfoort is de lesdag op donderdag. In Utrecht is de lesdag op vrijdag.
In het kort
Leerweg / Niveau
Volwassenenonderwijs / Niveau 4Duur
3 jaarCrebonummer en naam
- 25655 Mbo-Verpleegkundige
Startdatum
Augustus 2023Resultaat
- MBO-diploma
Wat leer je?
Je leert de werkzaamheden toe te passen op verschillende doelgroepen waaronder oudere zorgvragers met beperkte zelfzorg (psychogeriatrische en somatische zorgvragers), chronisch zieken, revaliderende en klinische zorgvragers, zorgvragers met een handicap (lichamelijk en verstandelijk) of psychiatrische stoornissen, barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen, kinderen en jongeren.
Dit voor de branches Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), Ziekenhuizen (ZH), Gehandicaptenzorg (GHZ) en Geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Hoe ziet de opleiding eruit?
In Amersfoort is dit een 3-jarig bbl-traject waarin werken en leren met elkaar worden gecombineerd. Tijdens deze bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk.
Op school werk je met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Je wordt op maat opgeleid en je volgt een deel van de lessen in de Future Care Labs, waarin je ervaart hoe het is om te werken met de nieuwste zorgtechnologieën.
Werkend leren
Om met deze zij-instroom bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig van 24 uur in de week, bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland.
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
In het bedrijf waar je gaat werken of al werkzaam bent, voer je opdrachten uit die horen bij je opleiding. Je werkbegeleider in de praktijk ondersteunt je in het leren op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en doe je examens in de praktijk. Het college onderhoudt contact met je begeleider in de praktijk.
Na je opleiding
Na je opleiding word je ingeschreven in het BIG-register en mag je de titel ‘Verpleegkundige’ voeren. Je bent dan bevoegd om in alle branches te werken. Wil je verder leren na je opleiding? Met het diploma Verpleegkundige kun je je verder specialiseren in het beroep of doorstromen naar het hbo.
Vooropleiding
Hbo-opleiding (minimaal een bewijs van behaalde propedeuse), havo-diploma, atheneum (diploma of overgangsbewijs leerjaar 4-5), mbo-4 diploma. mbo-3 diploma. Studenten met een mbo-2 diploma of diploma vmbo (kaderberoepsgericht, gemengd of theoretische leerweg) zijn in principe toelaatbaar en kunnen in overleg met de werkgever geplaatst worden. Een intake-procedure kan deel uitmaken van het toelatingsproces.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen.
Leerbedrijven
Wij werken intensief samen met veel zorginstellingen in de regio’s Amersfoort en Utrecht. Voor dit zij-instroomtraject kunnen wij je in contact brengen indien je nog niet beschikt over een leerwerkplek. Heb je vragen over dit traject? Neem dan contact op met Edith Hartsuiker tel. (030) 754 66 63 (Utrecht) of Jolanda van den Hoven tel. 06-40131674 (Amersfoort).
Aanmelden
Meld je direct hieronder aan voor deze opleiding. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
Kies je locatie
Ook interessant


