Studenten Verpleegkunde op stageplek

Zij-instroomtraject Verpleegkundige - bbl

  • Niveau 4
  • Volwassenenonderwijs

Deze opleiding is er ook als:

Wat voor werk doe je als Verpleegkundige?

Als verpleegkundige verpleeg en begeleid je mensen die (tijdelijk) niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Je belangrijkste taken zijn het organiseren en uitvoeren van verpleegkundige zorg en begeleiding. Je stelt diagnoses en maakt verpleegplannen die je zelfstandig uitvoert. Daarnaast help je met het organiseren van de hulpverlening.

Is dit iets voor mij?

Je bent zelfstandig, weet wat je wil en je staat stevig in je schoenen. Je wilt een andere invulling geven aan werk en écht iets betekenen voor een ander. Als zogenaamde zij-instromer verruil je bijvoorbeeld je baan als bankmedewerker voor een loopbaan in de zorg. Vind je het bovendien niet erg om 's avonds, ‘s nachts of in het weekend te werken? Dan is dit zij-instroomtraject echt iets voor jou! Met dit speciaal op de praktijk toegespitste programma van werken en leren bieden we je de kans om opgeleid te worden tot verpleegkundige.

Let op: in Amersfoort is de lesdag op donderdag. In Utrecht is de lesdag op vrijdag.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

3 jaar

Crebonummer en naam

  • 25655 Mbo-Verpleegkundige

Startdatum

Augustus 2023

Resultaat

  • MBO-diploma

Wat leer je?

Je leert de werkzaamheden toe te passen op verschillende doelgroepen waaronder oudere zorgvragers met beperkte zelfzorg (psychogeriatrische en somatische zorgvragers), chronisch zieken, revaliderende en klinische zorgvragers, zorgvragers met een handicap (lichamelijk en verstandelijk) of psychiatrische stoornissen, barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen, kinderen en jongeren.

Dit voor de branches Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), Ziekenhuizen (ZH), Gehandicaptenzorg (GHZ) en Geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Hoe ziet de opleiding eruit?

In Amersfoort is dit een 3-jarig bbl-traject waarin werken en leren met elkaar worden gecombineerd. Tijdens deze bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk. 

Op school werk je met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Je wordt op maat opgeleid en je volgt een deel van de lessen in de Future Care Labs, waarin je ervaart hoe het is om te werken met de nieuwste zorgtechnologieën.

Werkend leren

Om met deze zij-instroom bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig van 24 uur in de week, bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. 
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

In het bedrijf waar je gaat werken of al werkzaam bent, voer je opdrachten uit die horen bij je opleiding. Je werkbegeleider in de praktijk ondersteunt je in het leren op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en doe je examens in de praktijk. Het college onderhoudt contact met je begeleider in de praktijk.

Na je opleiding

Na je opleiding word je ingeschreven in het BIG-register en mag je de titel ‘Verpleegkundige’ voeren. Je bent dan bevoegd om in alle branches te werken. Wil je verder leren na je opleiding? Met het diploma Verpleegkundige kun je je verder specialiseren in het beroep of doorstromen naar het hbo.