Lerend werken als verpleegkundige
Op deze opleiding voor zij-instromers leer je te werken in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Je gaat daar aan het werk als verpleegkundige.
Is Verpleegkundige (zij-instroomtraject) iets voor jou?
De opleiding Verpleegkundige past bij je als je:
- Zelfstandig bent, weet wat je wilt en zelfvertrouwen hebt.
- Graag iets wilt betekenen voor een ander.
- Het prima vindt om buiten kantooruren te werken.
- Interesse hebt in zorgtechnologie.
In het kort
Leerweg / Niveau
Volwassenenonderwijs / Niveau 4Duur
2,5-3 jaar / Versnellen tijdens je opleidingCrebonummer en naam
- 25655 Mbo-Verpleegkundige
Startdatum
Augustus 2024Kosten
€ 715,-Resultaat
- MBO-diploma
Het werk van een verpleegkundige
Als verpleegkundige kun je aan de slag bij verschillende zorgorganisaties. Je geeft mensen hun dagelijkse zorg, bijvoorbeeld medicijnen toedienen, wonden verzorgen en helpen bij de persoonlijke verzorging.
Jij voert op basis van een verpleegplan de verpleegkundige zorg uit en gaat professioneel om met crisissituaties en onverwachte gebeurtenissen. Je begeleidt zorgvragers en hun familie op (psycho)sociaal en maatschappelijk gebied en ondersteunt hen bij het krijgen van meer grip op hun leven. Ook geef je ze voorlichting, advies en instructies.
Inhoud van de opleiding Verpleegkundige (zij-instroomtraject)
Tijdens deze bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk. De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als verpleegkundige en de examens. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen.
Daarnaast kies je de keuzedelen die jij nodig hebt om de lesstof verder te verwerken. Na een periode van 9 weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Een examen gaat over meerdere beroepsthema’s en maak je altijd in de praktijk en op school.
Werkend leren
Om met deze zij-instroom bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig van 24 uur in de week, bij een erkend leerwerkbedrijf. Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute noemen we de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
In het bedrijf waar je gaat werken of al werkzaam bent, voer je opdrachten uit die horen bij je opleiding. Je werkbegeleider in de praktijk ondersteunt je in het leren op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en doe je examens in de praktijk. Het college onderhoudt contact met je begeleider in de praktijk. Wij werken intensief samen met veel zorginstellingen in de regio’s Amersfoort en Utrecht.
Wat kun je na de opleiding Verpleegkundige?
Na je opleiding kan je jezelf inschrijven in het BIG-register en mag je de titel ‘Verpleegkundige’ voeren. Je bent dan bevoegd om in alle branches te werken. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg
Wil je verder leren na je opleiding? Met het diploma Verpleegkundige kun je je verder specialiseren in het beroep of doorstromen naar het hbo.
Vooropleiding
- Hbo-opleiding (minimaal een bewijs van behaalde propedeuse).
- Havodiploma
- Vwo, minimaal overgangsbewijs leerjaar 4 naar 5
- Mbo-diploma niveau 3 of 4
- Studenten met een mbo-2-diploma of diploma vmbo (kaderberoepsgericht, gemengd of theoretische leerweg) zijn in principe toelaatbaar en kunnen in overleg met de werkgever worden geplaatst.
Een intakeprocedure kan deel uitmaken van het toelatingsproces. Als je al beschikt over een zorg gerelateerde vooropleiding, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling van onderwijs voor bepaalde onderdelen. Dit bespreken we met je tijdens de intake.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
Contact
Heb je vragen over dit traject? Neem dan contact op met Edith Hartsuiker tel. (030) 754 66 63 (Utrecht) of Monique Meester tel. 06-40839264 (Amersfoort).
Interesse?
Bij aanmelding voor 1 april heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.