Studenten Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk op maat

Maatschappelijke Zorg Sociaal Werk - onderwijs op maat - bbl

  • Niveau 4
  • Volwassenenonderwijs

Wat doe je in dit beroep?

Let op: dit is een versnelde opleiding. Je hebt minimaal mbo-3 denkniveau en niveau 2F Nederlands nodig. Daarnaast heb je een leer-werkcontract bij een erkend leerbedrijf van minimaal 16 uur in de sector zorg & welzijn. Instromen is om de 10 weken mogelijk.

Je wordt begeleider van mensen die door omstandigheden extra ondersteuning nodig hebben om zich te redden in de maatschappij. Bijvoorbeeld omdat zij schulden hebben, verslaafd zijn (geweest) of lichamelijk of verstandelijk beperkt zijn. Of omdat ze ouder worden en daardoor beperkingen ervaren.

Jij levert een belangrijke bijdrage aan het leven van deze mensen, door samen te zoeken naar mogelijkheden om hun situatie te verbeteren. Dit doe je onder andere door te achterhalen waar iemand moeite mee heeft. Samen met de cliënt en/of andere betrokkenen maak je een plan van aanpak en je monitort de uitvoering.

Jij bent de verbinding tussen de cliënt en andere partijen, zoals vrijwilligers, mantelzorgers en professionals.

Is deze opleiding iets voor jou?

Jij weet als geen ander dat niemand hetzelfde is en dat begeleiding en hulp op maat het verschil maakt. Je wilt op basis van werkervaring en capaciteiten een versnelde studie volgen. Je bent zelfstandig, hebt relevante werkervaring en wilt je verder ontwikkelen.

Heb je een leer-werkcontract bij een erkend leerbedrijf van minimaal 16 uur met een goede werkbegeleider? Dan is een flexibele opleiding voor jou de beste optie.

Let op: de lesdag is op maandag.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1-2 jaar

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25779 Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
  • 25615 Sociaal werk

Startdatum

Iedere 10 weken

Resultaat

  • MBO-diploma

Wat leer je?

In de opleiding leer je effectief contacten leggen en communiceren. Je leert het gedrag van mensen te onderzoeken en begrijpen, ook vanuit de ontwikkelingspsychologie. Zo leer je de begeleidingsbehoefte van cliënten in kaart te brengen, om vervolgens een plan van aanpak op te stellen.

Je leert samenwerken met je cliënten en met familie of professionals daaromheen. Ook leer je kritisch en gestructureerd te denken en na te denken over je handelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Op basis van een AMN-test en een intakegesprek ontvang je een opleidingsadvies op maat. Daarin staat welke beroepsthema's (keuzedelen) je gaat volgen. Deze werk je voor een deel zelfstandig door, en voor een deel met een leerteam op school. Keuzedelen rond je af met een praktijkopdracht. Je volgt 3 keuzedelen. Daarnaast krijg je Nederlands, Engels en rekenen.

Meer informatie
Vragen kun je per mail stellen.

Deze skills ga je leren

Ondersteuningsbehoefte vaststellen

Cliënten begeleiden

Zorg op maat maken

Effectief communiceren

Samenwerken en overleggen

Beslissingen nemen en uitvoeren

Stage of werkend leren

Je werkt minimaal 16 uur per week in een organisatie en krijgt 1 dag les. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn voor Maatschappelijke Zorg of Sociaal Werk.

Na je opleiding

Omdat je al werkt voor een zorg- of welzijnsorganisatie, kun je daar afspraken maken wat het behalen van het diploma gaat opleveren. Je kunt er ook voor kiezen om verder te leren, zoals bij Hogeschool Utrecht een associate degree Health & Social Work of Sociaal Werk in de Zorg (1,5-2 jaar). Ook de 4-jarige bacheloropleiding Social Work sluit goed aan bij deze studie.

Vooropleiding

Je hebt minimaal een mbo-3-denkniveau en Nederlands op niveau 2F. De uitkomst van jouw intake bepaalt of je aan deze Op Maat-opleidingsvariant kunt deelnemen. Je kunt altijd terugvallen op de 3-jarige bbl-opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden, plus aanvullende kosten voor een mantouxtest en de vaccinatie hepatitis van €155.