Instructeur specialistenopleiding mbo

Instructeur specialistenopleiding - bbl

  • Niveau 4
  • Volwassenenonderwijs

Wat doe je als instructeur?

Een groot deel van het onderwijs binnen het mbo vindt plaats in praktijklokalen en op de werkplek. Als instructeur geef je studenten goede instructie en begeleiding. Je brengt actuele kennis uit de praktijk het onderwijs in. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat studenten zich kunnen ontwikkelen, in een veilige en uitdagende leeromgeving.

Je bereidt onderwijsactiviteiten voor, voert deze uit en evalueert ze. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren. En je werkt aan je eigen deskundigheid. Met jouw kennis en ervaring ben je onmisbaar in het onderwijs.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Lijkt het je leuk om actuele kennis uit de praktijk over te brengen? Zie je jezelf als rolmodel voor een diverse groep studenten staan? Ben je betrokken, een teamplayer en flexibel? Dan is deze specialistenopleiding vast iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1 jaar

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25575 Instructeur MBO

Startdatum

Augustus 2024

Resultaat

  • MBO-diploma

Wat leer je tijdens de opleiding Instructeur?

Met jouw vooropleiding en (werk)ervaring weet jij veel van het vak waarin je studenten lesgeeft. Voor de stap richting het onderwijs is het ook noodzakelijk te weten op welke manier je een goede sfeer in de klas creëert. En welke didactische werkvormen er allemaal zijn. Net als hoe je het beste feedback kunt geven en de manier waarop jij jezelf als instructeur blijft verbeteren.

De opleiding Instructeur is gericht op het krijgen van pedagogische en didactische kennis en vaardigheden. Naast het beroepsgerichte deel bestaat de opleiding ook uit de algemene onderdelen Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en Engels. Verder volg je tijdens de opleiding een keuzedeel. Kijk voor het complete kwalificatiedossier hier.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je leert veel in de praktijk en krijgt daarnaast klassikaal les. Daarbij werk en leer je van experts en in samenwerking met andere instructeurs. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en praktijkopdrachten bouw je aan je portfolio. Hier heb je een flinke dosis motivatie, discipline en zelfsturing voor nodig.

In totaal heb je 200 contacturen met school; op maandag heb je wekelijks les. Tijdens de gehele opleiding kun je rekenen op een intensieve ondersteuning en begeleiding op maat.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Sociale communicatie

Coördineren & organiseren

Pedagogische skills

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk. De resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. De werkplek waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Bij het leerbedrijf voer je verschillende werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Ook maak je praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na een jaar studeer je af als instructeur en kun je aan de slag als instructeur binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Ook is het mogelijk om verder te leren op het hbo.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een relevant vakdiploma op niveau 3 of 4 hebt. Daarnaast heb je vooraf een leerwerkplek of baan van minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf nodig. Naast het diploma heb je het volgende nodig:

  • Relevante werkervaring binnen de sector
  • Een werkplek waar je zelfstandig lesgeeft en deel uitmaakt van het onderwijsteam
  • Een praktijkopleider op de werkplek die jouw leerproces volgt en ondersteunt

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen.

Contact

Wil je meer weten over de instructeursopleiding? Mail dan naar Nicky Mertens.