Instructeur specialistenopleiding mbo

Instructeur specialistenopleiding - bbl

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Wat doe je als instructeur?

Een groot deel van het mbo-onderwijs vindt plaats in praktijklokalen en op de werkplek. Als instructeur geef je studenten goede instructie en begeleiding. Je brengt actuele kennis uit de praktijk het onderwijs in. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat studenten zich kunnen ontwikkelen in een veilige en uitdagende leeromgeving.

Je bereidt onderwijsactiviteiten voor, voert deze uit en evalueert ze. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren. En je werkt aan je eigen deskundigheid. Met jouw kennis en ervaring ben je onmisbaar in het onderwijs.

Is deze mbo-opleiding iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Graag actuele kennis uit de praktijk wilt overbrengen aan studenten.
 • Als rolmodel voor een groep studenten wilt staan.
 • Betrokken bent.
 • Een teamplayer bent.
 • Flexibel bent. 

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1 jaar

Crebonummer en naam

 • 25575 Instructeur MBO

Startdatum

Augustus 2024

Kosten

€ 715,-

Resultaat

 • MBO-diploma

Wat leer je tijdens de opleiding Instructeur?

Met jouw vooropleiding en (werk)ervaring weet jij al veel van het vak waarin je les gaat geven. Voordat je in het onderwijs aan het werk gaat, is het noodzakelijk om ook nog te leren hoe je  een goede sfeer in de klas creëert. En welke didactische werkvormen er allemaal zijn en hoe je het beste feedback kunt geven aan de studenten. 

De opleiding Instructeur is gericht op het verkrijgen van pedagogische en didactische kennis en vaardigheden. Naast het beroepsgerichte deel bestaat de opleiding ook uit de algemene onderdelen Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en Engels. Verder volg je tijdens de opleiding een keuzedeel. Kijk voor het complete kwalificatiedossier hier.

Je leert veel in de praktijk en krijgt daarnaast klassikaal les. Daarbij werk en leer je van experts en in samenwerking met andere instructeurs. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en praktijkopdrachten bouw je aan je portfolio. Hier heb je een flinke dosis motivatie, discipline en zelfsturing voor nodig.

In totaal heb je 200 contacturen met school en op maandag heb je wekelijks les. Tijdens de opleiding kun je rekenen op een intensieve ondersteuning en begeleiding op maat.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Sociale communicatie

Coördineren & organiseren

Pedagogische skills

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en 20% op school voor lessen. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute noemen we de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De werkplek waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Bij het leerbedrijf voer je verschillende werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Ook maak je praktijkexamens. De school heeft contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na een jaar studeer je af als instructeur en kun je aan de slag als instructeur binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Ook is het mogelijk om verder te leren op het hbo.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je voldoet aan onderstaande voorwaarden: 

 • Je hebt een relevant vakdiploma op niveau 3 of 4.
 • Je hebt relevante werkervaring binnen de sector.
 • Je hebt een leerwerkplek of baan voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf waar je zelfstandig lesgeeft en deel uitmaakt van het onderwijsteam. 
 • Je hebt op je werk een praktijkopleider die jouw leerproces volgt en ondersteunt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, lesmateriaal andere onderwijsbenodigdheden.

Contact

Wil je meer weten over de instructeursopleiding? Mail dan naar Nicky Mertens.