Apothekersassistent helpt klant bij apotheek

Apothekersassistent- onderwijs op maat - bbl

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Opleiding tot apothekersassistent

Op de opleiding Apothekersassistent leer je zelfstandig advies over medicijnen te geven aan patiënten aan de balie. Je leert mondeling en schriftelijk uitleg te geven over de werking van geneesmiddelen, de manier van bewaren, bijwerkingen en het gebruik van medicijnen. Ook heb je contact met behandelaars, zoals (huis)artsen.

Na deze studie kun je geneesmiddelen klaarmaken voor toediening. Je beheert de voorraad en houdt de administratie bij. Je werkt zelfstandig en in teamverband, onder de verantwoordelijkheid van een apotheker.

Heb je al ervaring in de zorg, of juist in een andere branche? En heb je de ambitie om apothekersassistent te worden? Deze 'onderwijs op maat'-leerroute past vooral goed bij wie al relevante werkervaring heeft en graag zelf meer regie heeft op zowel de inhoud als de duur van de opleiding.

Is apothekersassistent iets voor jou?

De opleiding Apothekersassistent past bij je als je:

 • Graag met mensen werkt.
 • Het leuk vindt om voorlichting te geven over medicijnen.
 • Goed Nederlands spreekt en schrijft én kunt rekenen.
 • Nauwkeurig bent en gemakkelijk omgaat met je dagelijkse taken.

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

1-3 jaar

Crebonummer en naam

 • 25650 Apothekersassistent

Startdatum

Doorlopend

Kosten

€ 654,-, zie onder

Resultaat

 • MBO-diploma

Inhoud opleiding Apothekersassistent - onderwijs op maat

Tijdens deze opleiding leg je een brede basis voor het beroep apothekersassistent. Je leert en oefent zoveel mogelijk in de praktijk. De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als apothekersassistent. Verder krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Ook kun je zelf vakken kiezen, zoals praktijkvaardigheden en AFPG (anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Deze lessen kies je als je extra uitleg nodig hebt, of meer wilt oefenen. Met de keuzedelen laat je zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent om verder te leren op bijvoorbeeld het hbo.

Deze skills ga je leren:

 • voorlichting geven;
 • medicijnen klaarmaken;
 • voorraadbeheer;
 • afhandelen recepten;
 • bestellingen doen.

Hoe ziet de 'onderwijs op maat'-leerroute eruit?

Bij de 'onderwijs op maat'-leerroute is niet iedereen op hetzelfde tempo met hetzelfde bezig. Bij deze manier van leren ga je veel zelfstandig aan de slag, werk je samen met medestudenten die vergelijkbare leervragen hebben en vraag je ondersteuning aan de vakdocenten en studentcoach wanneer jij die nodig hebt.

Voorafgaand aan de opleiding vindt er een intake plaats op basis van je cv en een competentiescan. Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je beginsituatie is en wat je leervoorkeur is. We nemen de opleiding persoonlijk met je door en kijken welk programma voor jou het best passend is. Op basis van eerdere opleidingen en relevante werkervaring maken we een persoonlijk opleidingsplan. Doel is om vooral dat te leren wat nodig is en te bestendigen wat je al weet of beheerst. 

Je gaat 1 dag in de week naar school. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor samenwerken en het van en met elkaar leren. Je gaat zelfstandig en in je eigen tempo aan de slag met de voor jou relevante modules. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studentcoach en past in overleg je opleidingsplan zo nodig aan. Hoe lang de opleiding duurt is daarmee voor iedereen verschillend; doorgaans is dit tussen de 1,5 tot 2 jaar.

Werkend leren

Om met deze opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (excl. lesdag) bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf.

Wij werken intensief samen met veel apotheken. Heb je vragen over het vinden van een werkplek? Neem dan contact op met Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email.

Na je opleiding

Met het diploma Apothekersassistent kun je onder andere werken bij een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Op basis van de intake krijg je advies over de haalbaarheid van het volgen van de 'onderwijs op maat'-leerroute. 

Start opleiding

Je kunt het hele jaar door instromen bij deze opleiding.

Aanmelden

Om de opleiding Apothekersassistent - onderwijs op maat te kunnen volgen, moet je zicht hebben op een erkende leerwerkplek als apothekersassistent. Graag kijken we samen met jou en de werkgever of dit een passende opleiding is.

Je krijgt voor deze opleiding een persoonlijk opleidingsadvies, daarom willen we je vragen om je aanmelding samen met de door jou behaalde diploma’s, certificaten (of andere bewijsmaterialen) en je CV te mailen naar Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email. We nemen dan binnen enkele dagen contact met je op.

Voor werkgevers

Wil je deze scholing aanbieden binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met accountmanager Marjolein van Vulpen, 06 53 40 14 45.