Snel (om)scholen naar inzetbare medewerkers

Man bedient apparaat in metaalfabriek

 "Als het gaat om het werven van nieuw personeel, zijn werkgevers op zoek naar creatieve manieren. Zo nodigen werkgevers studenten uit voor een proeftuinconstructie voordat ze een vast contract aanbieden. Of geven ze gastcolleges op het voorgezet onderwijs, zodat toekomstige studenten al vroeg kennis kunnen maken met de organisatie en de sector.” Aan het woord is Anton van der Lugt, accountmanager Techniek bij mbo voor professionals. 

Welke uitdagingen zie jij bij bedrijven? 
“Een grote uitdaging is het groeiende personeelstekort. Het werven van schoolverlaters heeft bij veel bedrijven extra aandacht. Werkgevers hebben de groeiende behoefte om dichter op school te zitten. Daarnaast worstelen organisaties met de doorstroom van hun medewerkers. Niet iedereen heeft zin om te gaan leren op z’n veertigste.”

Welke behoeften zie je bij bedrijven? 
“Een belangrijke behoefte van werkgevers is om werkzoekende zij-instromers snel om te scholen tot een inzetbare medewerker. Daar liggen kansen; denk bijvoorbeeld aan de klimaatbanen of werkzoekenden met taalbarrières of laaggeletterdheid. Ook zijn er bedrijven die vakbekwaamheid zwaarder laten wegen dan het diploma. Daar is de wens voor een kort opleidingstraject met certificaat.”

Wat zijn opleidingsmogelijkheden?  
“Voor ROC Midden Nederland betekent dit dat we onze opleidingen modulair aanbieden, zodat deelnemers deelcertificaten kunnen behalen. Wij bieden daarin flexibele en ‘op maat’ opleidingen, zodat medewerkers enkel dat aanleren wat zij nodig hebben en zoveel en zo snel mogelijk beschikbaar zijn op de werkvloer: skills based opleiden.” 

Hoe werkt ROC Midden Nederland hierin samen?
“Bij een strategisch partnerschap maak ik als accountmanager een analyse van de organisatie; de werkvloer en de functies en bespreek ik waar het bedrijf naar toe wil. Welke ambitie en financiële ruimte is er voor opleiden? We zijn een breed ROC en bieden opleidingen voor de sectoren bouw, gezondheidszorg, horeca/hospitality, ICT, sport, techniek, welzijn en zakelijke dienstverlening. Zo kunnen we bedrijven dus goed ondersteunen bij het oplossen van hun uitdagingen.” 

Wil jij het gesprek aangaan met een van onze accountmanagers? Neem contact op.

27 februari 2024
  • Mbovoorprofessionals