ROC Midden Nederland: partner in ontwikkeling!

Man achter laptop kijkt in de camera

Een krappe arbeidsmarkt, meer vacatures dan werkzoekenden, niet te vervullen arbeidsplaatsen. Het knelt en het einde lijkt nog niet in zicht. Investeren in medewerkers is een van de instrumenten om personeel te behouden. En dat zit hem niet altijd of direct in meer salaris. Het gaat ook over de balans tussen werk en privé en over mogelijkheden om te ontwikkelen, om te groeien en om in het werk blijvend uitgedaagd te worden. En dat kan voor iedereen weer anders zijn. Leren in de praktijk, van collega’s of een volledige opleiding extern? Het is dus belangrijk om te weten welke vorm van ‘leren en ontwikkelen’ het beste past, want dat draagt bij in het aantrekken en behouden van medewerkers.

Investeren in verschillen
En om medewerkers te behouden moet je weten 'wie jouw medewerkers zijn'. Welke verwachtingen en behoeften hebben zij? Hoe weet je wat jouw medewerkers drijft en wat zij op korte of wat langere termijn willen bereiken? En met meerdere medewerkers zijn er ook weer verschillende motivatoren. Leeftijd is slechts een zichtbaar verschil, maar wat wil een 45-jarige werknemer en wat wil een 20-jarige werknemer? En hoe staan ze in de balans tussen werk en privé? Dus, als je wilt investeren in je medewerkers dan 'luister' je maar beter ook naar de niet zichtbare wensen en behoeften. En wat is mooier om dan ook de ervaring van medewerkers met elkaar te verbinden? Want elke generatie heeft op de werkvloer zijn eigen waarde waarvan de andere weer kan profiteren.

Leren op de werkvloer
Het stimuleren van medewerkers om nieuwe vaardigheden, kennis en ervaring van en met elkaar op te doen, draagt bij aan groei, innovatie en betrokkenheid. Door onder andere die uitwisseling ontstaat er een actief ontwikkelklimaat. Een werkomgeving waar kennis- en vaardigheidsoverdracht van andere taken en werkzaamheden en ‘ambitie’ de ruimte krijgen om te groeien. Dat gaat over nieuwsgierigheid, leergierigheid en leeromgeving.

Daar is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in jouw medewerkers en het vertrouwen om te mogen ‘proberen’ en dat het niet altijd (direct) goed moet gaan. Dat is ook leren. Dat vraagt om het juiste leiderschap met ruimte voor training, mentorschap, (persoonlijk) budget, middelen en mogelijkheden. Dat betekent samen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling.

In kaart brengen wensen en behoeften
Waar 'sta' jij met jouw bedrijf? Gebruik je de juiste 'instrumenten' om medewerkers te behouden en te werven? Wat is er nodig voor blijvende continuïteit om jouw bedrijf duurzaam te houden? Een van de eerste stappen is het in kaart brengen van die wensen en behoeften van medewerkers; drijfveer, leren op de werkvloer of een volledige opleiding?

Kansen en mogelijkheden
Kun je wel wat expertise gebruiken in leren en ontwikkelen voor jouw bedrijf en jouw medewerkers? We helpen je graag met het in kaart brengen van de ambities en behoeften van jouw bedrijf en medewerkers. We gaan graag het gesprek met je aan om persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren en te borgen. Laten we samen de kansen en mogelijkheden onderzoeken. 

27 februari 2024
  • Mbovoorprofessionals